Hemoroizii sunt structuri anatomice normale în canalul anal. Uneori, aceștia se pot mări și inflama, provocând disconfort și simptome care variază de la mâncărimi până la sângerări.
Ce sunt hemoroizii și boala hemoroizilor?
Hemoroizii sunt structuri anatomice normale prezente în canalul anal. În condiții normale, hemoroizii susțin continența gazelor și a materiilor fecale: prin dilatarea datorată fluxului sanguin, ei contribuie la închiderea anusului. Uneori, din cauze pe care le vom vedea mai târziu, aceștia se pot mări și inflama, provocând disconfort cu simptome care variază de la mâncărimi până la sângerări. Termenul de hemoroizi se referă la aceste structuri anatomice, în timp ce termenul de boală hemoroidă indică disfuncția lor.
Boala hemoroizilor este enervantă, dar adesea ne este rușine să vorbim despre ea chiar și cu cei mai apropiați membri ai familiei sau prieteni.
Cu toate acestea, este un fenomen larg răspândit și în Italia. Potrivit Società Italiana Unitaria di Colonproctologia, cel puțin 3,7 milioane de persoane suferă de ea, majoritatea bărbați de peste 50 de ani, deși tulburarea poate apărea mai devreme. Cifra ia în considerare toate gradele bolii: de la gradul I, cu simptome ușoare, până la gradul IV, cu prolaps hemoroidal.
Se crede că boala hemoroidală este tipică țărilor occidentale, unde o mare parte a populației adoptă diete bogate în grăsimi și zahăr și un stil de viață sedentar. La aceasta se adaugă și o anumită familiaritate și predispoziție la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Dar nici măcar condițiile climatice nu îi ajută pe cei care suferă de hemoroizi. De fapt, căldura crește vasodilatația, agravând problema și simptomele acesteia. Dacă ați observat o creștere a disconfortului în aceste zile călduroase – de la mâncărimi anormale în zona anusului până la sângerări – aceasta ar putea fi explicația.
Hemoroizi: ce trebuie să faceți
În astfel de cazuri, este important să vă adresați medicului dumneavoastră și să luați în considerare o vizită la un specialist proctolog. Hemoroizii pot fi tratați în mod eficient și minim invaziv chiar și în stadii avansate.
Dacă sunteți în căutarea unei clinici de proctologie de ultimă generație în zona și provincia Modena, vizitați pagina dedicată a site-ului nostru sau sunați-ne la numărul 059 696113 pentru a face o primă programare. De asemenea, ne puteți scrie la adresa [email protected]
În orice caz, vă sfătuim să citiți acest articol pentru a afla mai multe despre ce sunt hemoroizii, simptomele, cauzele și remediile pentru a-i trata. De asemenea, veți găsi o listă de întrebări frecvente pentru a afla dacă este momentul potrivit pentru a consulta un specialist proctolog.
Boala hemoroizilor: grade
Evaluarea gradului bolii se bazează pe simptome și este crucială pentru alegerea celui mai potrivit tratament. Gradul de severitate al bolii hemoroizilor este clasificat în patru grade diferite:
Gradul I: este posibil ca hemoroizii să nu prezinte scurgeri la stres, deși sunt prolapsați.
Gradul II: prolapsul, adică ieșirea hemoroizilor din canalul anal, este vizibil la nivelul marginii anale sub stres și scade spontan.
Gradul III: prolapsul este persistent, dar poate fi redus manual.
Gradul IV: prolaps permanent în afara canalului anal, care nu poate fi redus manual.
Hemoroizi interni
Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul canalului anal, deasupra „liniei zimțate”, zona care delimitează marginea superioară a canalului anal. Este numită și „linia durerii”, deoarece sub această zonă percepem stimuli dureroși.
Hemoroizi externi
Hemoroizii externi sunt tampoanele hemoroidale situate sub „linia zimțată”. Acești hemoroizi sunt acoperiți de un strat de piele foarte sensibil care căptușește și peretele exterior al anusului.
Hemoroizi: cauze și factori de risc
Principalele cauze și factori de risc pentru boala hemoroizilor includ:
- predispoziția familială
- stilul de viață sedentar
- efort excesiv
- alimentația lipsită de fibre, care duce la constipație
- anumite sporturi, cum ar fi călăria și ciclismul
- modificări hormonale în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina
- Hemoroizi inflamați: simptome
- Boala hemoroizilor prezintă, în general, următoarele simptome
- mâncărimi și arsuri în zona anală
- durere, care se accentuează adesea în timpul defecației
- prolaps hemoroidal
- sângerare
- Pentru un examen proctologic urgent în Modena, apelați la specialiștii de la Clinica Tarabini.
Hemoroizi: diagnostic
În prezența unuia sau a mai multor simptome, este întotdeauna indicat să consultați medicul dumneavoastră, care vă va putea recomanda o evaluare mai aprofundată de către un specialist în proctologie.
Pentru o examinare proctologică în Modena, apelați la Centrul de Excelență în Proctologie de la Clinica Tarabini.
Hemoroizi inflamați: când să vă îngrijorați și să cereți sfatul medicului?
Este necesar să solicitați asistență medicală atunci când există sânge în materiile fecale sau în zona orificiului anal, sau atunci când simptomele mai ușoare, cum ar fi mâncărimea sau durerea, nu trec în câteva zile.
Hemoroizi sângerânzi: remedii
În cazul hemoroizilor sângerânzi, este întotdeauna indicat să vă adresați medicului dumneavoastră și, dacă este necesar, să mergeți la un specialist în proctologie. Hemoroizii sângerânzi sunt primul simptom care indică necesitatea unei examinări profesionale.
Examenul proctologic permite stabilirea unui diagnostic și alegerea celui mai potrivit tratament. Pentru un examen proctologic în zona Modena, apelați la Centrul de Excelență în Proctologie al Clinicii Tarabini.
Prevenție și terapii conservatoare
În cazul simptomelor ușoare și în formele inițiale ale bolii, simplele modificări ale stilului de viață și ale obiceiurilor igienico-alimentare pot da rezultate bune. Iată câteva sfaturi care pot contribui la ameliorarea simptomelor hemoroizilor inflamați în cazurile mai puțin severe sau la prevenirea apariției acestora
- consumați o dietă echilibrată, care să includă alimente ușoare, bogate în fibre.
- luați un aport adecvat de lichide în timpul zilei (cel puțin 1,5 litri).
- desfășurați o activitate fizică, fără eforturi excesive sau posturi sedentare, pentru a favoriza regularitatea intestinală.
- evitați constipația și/sau diareea.
- Dacă totuși, în cazul în care acuzele persistă, este important să vă consultați medicul.
Terapii medicale și terapie orală
În cazul în care terapiile conservatoare eșuează, medicul poate recomanda terapia medicamentoasă flebotonică sau suplimentele bioflavonoide, atât pentru formele acute, cât și pentru cele cronice ale bolii hemoroizilor.
Există, de asemenea, numeroase preparate topice pentru reducerea simptomelor bolii hemoroizilor, inclusiv creme calmante și preparate farmaceutice pe bază de anestezice sau cortizon. Acestea din urmă ar trebui să fie utilizate doar pentru perioade scurte și cu prescripție medicală.
Tratamente ambulatorii pentru hemoroizi
Tratamentele ambulatorii sunt utilizate în stadiile incipiente ale bolii, în cazul hemoroizilor cu simptome mai pronunțate. Aceste tratamente acționează direct asupra tampoanelor hemoroidale prin reducerea țesutului în exces prin diferite mecanisme. Cu toate acestea, ele sunt deseori nerezolvabile și, prin urmare, pot necesita mai multe intervenții ulterioare.
Tratamente chirurgicale pentru hemoroizi
Atunci când toate încercările anterioare nu au dat rezultate satisfăcătoare, se poate recurge la intervenția chirurgicală. În special în gradele III și IV ale bolii, specialistul îi poate recomanda pacientului intervenția chirurgicală, evaluând diferitele proceduri disponibile.
Metoda THD® Doppler pentru Anolift: Avantaje
În prezent, cercetarea medicală și progresul tehnologic au pus la dispoziție proceduri chirurgicale minim invazive care permit tratarea problemei în mod eficient și cu mai puțin disconfort pentru pacient.
Metoda THD® Doppler pentru Anolift este o procedură chirurgicală inovatoare care face posibilă tratarea simptomelor patologiei hemoroidale, păstrând în același timp anatomia canalului anorectal. Această metodă nu implică îndepărtarea de țesut, ci doar aplicarea de suturi resorbabile în zonele cu sensibilitate redusă la durere. Prin intermediul suturii speciale, chirurgul reduce fluxul sanguin excesiv către hemoroizi și îi repoziționează în locația lor naturală.
Metoda presupune utilizarea unui proctoscop special combinat cu o sondă Doppler specială cu ajutorul căreia chirurgul localizează ramurile terminale ale arterelor care transportă sângele către hidoamezi și le închide. În cazul hemoroizilor prolapsați, chirurgul efectuează o pessia, adică o ridicare a țesutului în poziția sa inițială. Din acest motiv, metoda THD® Doppler pentru Anolift este cunoscută și sub denumirea de dearterizare hemoroidă ghidată prin Doppler cu mucopexie.
Această procedură minim invazivă oferă numeroase avantaje față de intervenția chirurgicală clasică de îndepărtare a hemoroizilor, inclusiv
- mai puțină durere și disconfort după operație
- recuperare rapidă și revenire rapidă la activitățile obișnuite.
- respectarea anatomiei hemoroizilor și a canalului anorectal.
- eficacitate atât asupra cauzelor, cât și asupra simptomelor bolii hemoroizilor.
Hemoroizii în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, mai ales în prezența unor factori predispozanți, pot apărea simptomele clasice ale patologiei hemoroizilor, cum ar fi mâncărimea, durerea în timpul evacuării și, uneori, sângerarea. Hemoroizii în sarcină se datorează dilatării venelor din canalul anal; problema tinde adesea să se retragă după sarcină.
Cauzele și gestionarea hemoroizilor în timpul sarcinii
Cauzele sunt legate de faza particulară a vieții unei femei și pot avea următoarele origini
- hormonale – supraproducția normală de progesteron și estrogeni favorizează tulburările venoase.
- mecanică – volumul crescut al uterului reduce întoarcerea venoasă și facilitează alunecarea externă a tampoanelor
- vasculară – datorită creșterii masei sanguine și a dilatației vasculare generalizate care rezultă.
- Producția de progesteron determină constipație, cu eforturi consecvente în încercările de evacuare. Pentru managementul hemoroizilor în sarcină, se aplică toate sfaturile date mai sus.
Recomandarea, în cazul unor dureri puternice sau al unor sângerări excesive, este de a consulta întotdeauna medicul dumneavoastră și un specialist în proctologie. Pentru un examen proctologic în timpul sarcinii în Modena și în provincia sa, apelați la Centrul de excelență în proctologie de la Clinica Tarabini.